Editor’s choiceHot Topics

生命中有你需要承担的责任:当你觉得每天工作毫无意义时,他用一只脚养活一家人

2100-fi2

我们或许总是抱怨,老天没有给你安排最好的人生机遇,让你无法一展抱负,实现梦想。对于日复一日的工作,或许你多少次觉得工作的意义在于哪里?工作的第一个意义,做打工仔的你是在养活你自己,可能你也在养活一家人;做老板的,则是养活很多个家庭。可能你最近累了,但是Noottoday杰玺小编,今天要给大家分享一则让我们重新看待口中所谓已经没有任何意义的工作。

他是一名送外卖的,今年42岁,名字叫安利。22年前因为一场车祸失去了右脚,导致终身只能靠左脚行动。

要不是一名叫做Baliami Conmigo 的网友,我们永远不会知道这位单脚英雄的故事。住在吉隆坡Melawati 14楼组屋的Baliami ,在脸书上分享了一则他在上个周末叫外卖的故事。

“因为住在14楼,我就很懒出去外食,所以想到要叫外卖。最近的天气让人也不想吃米饭类,那不如吃麦当劳吧!平常我也只爱单点,所以就叫了两块炸鸡!”

等了45分钟后,外卖员给他拨了通电话告诉他现在人在13楼,Baliami 跟对方说明他住在14楼,并明确地给对方知道门牌号码。外卖员说好的,请等等他现在走去14楼。(当天电梯坏了,所以需要一层一层爬上去)。

当Baliami 打开门的瞬间,他被眼前的一幕惊吓住了。因为眼前的外卖员右脚残疾,而且是双手拐着拐杖从底楼爬上14楼,只为了给他送两块价值RM11.89的麦当劳炸鸡。

Baliami 当时觉得十分惭愧,而外卖员还因为自己比预计将外卖送到的时间迟了一点而向他道歉。Baliami 当时也给对方贴士作为感谢。看着他双手拐着拐杖离开的身影,Baliami 心中感慨万分。

“你知道吗?在这个社会还有很多贫困的人,但是为了担起养家的责任,就算身有残疾也在努力工作赚钱。但是,很多时候我们这些四肢健全的人,懒惰工作就算了,还要挑三拣四嫌弃工作,不觉得丢脸羞愧吗?”

家还是要养,生活还是要过

后来,本地一家国文报章找到了这位叫“安利“的外卖员,并了解了他的状况。他对于生活的努力,真的叫很多人动人同时,也感到羞愧。

“因为之前的公司结业了,加上我年纪也不小和行动也不便,要找工作真的不容易。但是家还是要养,生活还是要过,所以我就送外卖维持生计。其实我现在也挺好的,不管是老板还是客户都很照顾我。

“我会很高兴,如果我的故事可以激励更多跟我一样有类似问题的人,也希望更多私人企业或非政府组织能够提供更多就业机会给残章人士。”

Noottoday小编按:

看到这里,Noottoday杰玺小编心里充满感谢也充满珍惜。遇到困境,不要说没有路,而只是路在你眼前,你要不要走而已。每个人生命中都有需要承担的责任,都有需要过的关卡,什么原因让你还踌躇不前吗?走出去,就有路。

身体的残疾并不可怕也不会局限人生,局限人生的是我们心灵的残疾!

原帖文:

Nak buat story sikit 😢Macam biasalah time weekend je, malas nak turun bawah cari makan, duduk Flat ni tingkat dia bukan kaleng2 14 tau 😅Terdetik dihati, ketik ketik terus sampai, apa tu? Tak foodpanda, grab food tu je lah, sebab musim sekarang ni jarang makan nasi 😆, so tergerak hati nak Order mcd, mcd area danau kota ade je, tp close order awl sgt, so terpaksa order mcd jauh sikit mcd bhp melawati, lebih kurang 45 minit mcm tu 🤭Mcd tu order biase2 je ala carte, sebab nak makan dan malas nak turun kat bawah, so kena tunggu je lah 😊Tunggu punya tunggu, akhirnya sampai lah Abe foodpanda kat bawah tu tunggu lif, sebelum tu dia call dulu, nak confirmation kan, kan tersilap Block menangis tak berlagu 😢 sebab sy punya rumah Block E 😥Lepas tu, Abe foodpanda call kali ke 2..F : Bang, bang duk tingkat berapa? Sebab sekarang ni saya duk tingkat 13. 😥Aku : kito duk tikak (tingkat) 14 boh! Boh cari nomor rumoh 12 deh lik kiri hujung sekali 😆 (bahasa Kelantan)F: laa ye ke? Jadi saya kena naik tangga lg satu la ni, xpe2 tunggu jap bang 😭Aku: ehh xpe je..Nak dijadikan cerita, sampai la Abe foodpanda tu depan pintu rumah aku, aku terkejut kot, dgn serba kedaifan nya, kekurangan anggota semata mata nak hantar punya makanan just 2 ketul ayam kot 😭F: sorry bang lambat sikit, masalah lif kat bawah tadi🙏😰Aku : ehh xpo bey, biaso lah tu 😅F: Abang td order mcd kan, semua rm11. 89Aku: jap eaAku pergi amik duit, dan terdetik rasa sebak, pilu, terharu sedih tgk Abe tu, just aku bagi lebih kat dia 🤗 (bukan riak tau, sebab rasa simpati dan niat nak bersedekah) F : Bang lebih byk niAku : xpe bang, rezeki abang tu, tq tauF: sama sama😉So dalam story ni,MASIH RAMAI MANUSIA YANG SUSAH DALAM MENCARI REZEKI DEMI SESUAP NASI UNTUK ANAK DAN ISTERI.ORANG YANG SERBA KEKURANGAN DAN KEDAIFAN SEMANGAT NAK KERJA MENCARI REZEKI, KITA NI MASIH KUAT DAN GAH PUN MALAS NAK KERJA DAN MASIH MEMILIH!TAK MALU KAH KITA?sedih tau, jarang jumpa depan2 org macam tu, ni first time tau, sebelum ni tgk d TV xpun media sosial, ni video ni sy rakam sendri tau, sebak tak korang?Semoga Abe foodpanda dan rider2 yg lain dimurahkan rezeki dan sihat sejahtera selalu 🤗🤗🤗🤗🤗🤗

Posted by Baliami Conmigo on Ahad, 14 Julai 2019